home

De basis

een cilindervormig blik

bv. een metalen prullebak, een kleine olie-drum of vat.

Veel friettenten krijgen hun olie in dergelijke blikken, dus check hun container. Dat het relatief dun metaal is maakt niet zo veel uit, de kachel wordt dan sneller warm. Als je 1/4 van de kachel vult met klei, dan houdt dat de warmte goed vast.

Brand evt.verf van het blik af. Anders gaat dat later stinken en kom je nooit meer af van die gore lucht in je kamer of hut.

Boor een paar grote gaten in de voorkant van de kachel zodat je er moeren in kunt doen om de luchttoevoer te regelen.

Je kunt een raampje maken. Daarvoor moet je wel de mazzel hebben om een brandvast ruitje te vinden. In hele oude kachels werden stukjes van een doorzichtige steensoort gebruikt (ik weet nou niet hoe het heet).

Op onderstaande foto kun je het ruitje zien dat ik met een stuk of 8 strookjes van dat materiaal heb gemaakt. De strookjes overlappen elkaar een beetje. In de kachel heb ik een grote gleuf geknipt. Voor de binnen en buitenkant heb ik een rand geknipt die ik met moeren heb vastgedraaid.

Een extra manier om de luchttoevoer te kunnen regelen is een schuifje. Dit is vooral handig bij het aanmaken (dan heb je de meeste lucht nodig).