home

De bodem

Je kachel is nu nog open aan de onderkant. Voor de veiligheid is het fijn als dat dicht is.

Als je in de natuur woont in een hut kun je ervoor kiezen om met klei een mooie vorm te maken op de grond van 15cm dik en de kachel daarop te zetten. Om de warmte in de kachel goed vast te houden is het toch nodig om onderin de kachel klei te stoppen, dus dan hoef je niet de moeite te doen de hieronderbeschreven bodem te maken..

In een kamer of ergens waar je er niet zo'n zooitje van klei kan maken kun je beter een bodem maken.

Teken de onderkant van de kachel af op een stuk blik. Teken er een cirkel omheen die in diameter 10cm groter is. Knip dat uit en knip er weer lipjes in. Zet de kachel erop en buig de lipjes naar boven. Draai er ijzerdraad omheen om het stevig vast te zetten.

Vul de kachel 1/3 met klei. Dit is om de warmte van de kachel vast te houden. Het metalen bovendeel geeft directe stralings-warmte, het onderste deel van de kachel slaat de warmte op en geeft die weer langzaam af. Dit heb je nodig. Als je hout in de kachel doet wordt het opgewarmt door de opgeslagen warmte en kan het makkelijker en gelijkmatiger branden.

Duw de klei stevig aan. Maak er een kuiltje in zodat de as er later makkelijker uit te scheppen is (bv. met een soeplepel).

Plaats de kachel op steen. Bijvoorbeeld 9 stoeptegels.