home
Untitled Document

De kachelpijp

Het best is een lang stuk flexibele roestvrijstale pijp met een doorsnede van 15cm.


Spul dat niet roestvrij is gaat op den duur roesten en als je in de natuur woont kan dat echt heel snel gaan. Ik had ooit een nieuw stuk kachelpijp op een hut in een bos die na 2 jaar echt helemaal verrot was. Check als je in de natuur woont regelmatig of de kachelpijp nog wel goed is door erop te kloppen. Klinkt het dof dan kan ie aan het rotten zijn. Je wilt natuurlijk niet dat als je kachel brand er opeens een stuk kachelpijp uitvalt en de vlammen overal heen schieten. Het blijft vuur.

Gebruik geen aluminium. Als dat te heet wordt gaat het smelten of springt brandend uit elkaar. Velen hergebruiken aluminium pijpen van gaskachels, maar dat spul is er echt niet voor gemaakt. Als de kachel echt heet wordt, kan de kachel echt roodgloeiend worden, en de eerste meter kachelpijp ook. Dus als je persé aluminium pijpen wilt gebruiken doe dat dan zoveel mogelijk aan het eind van de pijp. Dus de beste stukken pijp direkt aan de kachel en de meest verrotte aan het einde waar de temperatuur al wat is afgekoeld.

Teken de diameter van de kachelpijp af op de kachel. 5-10cm van de bovenkant.


Boor een gaatje in het midden en knip vanuit het mideen tot de lijn. Doe dat helemaal rondom zodat je lipjes krijgt van ongeveer 2 cm breed.


Knip in het uiteinde van de kachelpijp (de kant die aan de kachel gaat komen) inkepingen van 3cm diep en 1-2cm breed.


Buig de lipjes op de kachel naar buiten en steek de kachelpijp erin.


Vanaf de onderkant van de kachel kan je nu alle lipjes naar buiten buigen. Zo kan de kachelpijp niet zomaar uit de kachel schuiven.

(whaha, die tekeningetjes worden steeds psychodelieser)


Als de kachelpijp goed zit dan buig je aan de buitenkant van de kachel alle lipjes tegen de kachelpijp aan. Dan wind je er zo strak mogelijk ijzerdraad omheen. Draai de uiteinden om elkaar met een tang zodat alles stevig vast zit.

Helemaal luchtdicht is deze verbinding niet, maar dat hoeft ook niet. Blijken later de openingen toch te groot te zijn dan kan je altijd nog wat aluminiumfolie over de verbinding wikkelen en dit weer vastzetten met ijzerdraad.

Hier dacht ik slim te zijn door allemaal lipjes te knippen in de kachelpijp en aan de kachel (van gelijke breedte) en die allemaal een voor een inelkaar te draaien. Veels te veel werk, en ik ben niet overtuigd dat deze verbinding luchtdichter is dan die hierboven beschreven staat.