home

Kachelpijp installeren

Kachelpijp door een muur

Maak een gat in de muur. Steek de kachelpijp erdoorheen. Smeer het dicht met cement of klei (gebruik je klei aan de buitenkant van de muur, dan moet je een stuk aluminium of zo eroverheen spijkeren anders regent de klei weg).

Kachelpijp door een rookkanaal

In veel oudere huizen heb je in bijna elke kamer een rookkanaal. Een bestaand rookkanaal is bijna altijd makkelijker te gebruiken dan de kachelpijp door raam of muur te maken. Bovendien is de trek van een al bestaande schoorsteen vrijwel altijd beter dan een kachelpijp die ergens uit een raam of muur steekt. Check wel of het rookkanaal nog wel open is door met een spiegeltje naar boven kijken en met een papiertje voor de opening te kijken of er wel trek in de schoorsteen zit.

Soms is er een schouw met daarin een rookkanaal van een openhaard of afvoer van een gaskachel. In dat geval kan je de kachelpijp zo ver mogelijk daarin proppen en de ruimte tussen rookkanaal en kachelpijp goed dichtsmeren met cement.

Soms is er geen schouw meer, maar kun je nog wel zien waar die geweest moet zijn of is er wel een schouw maar zit ie dicht. Meestal is ie dan afgetimmerd of dichtgemetseld. Dan is het slechts een kwestie van de boel open breken en de kachel aansluiten als hierboven beschreven staat.

Loopt er wel een rookkanaal door de kamer, maar lijkt het alsof er nooit een schouw geweest is, dan kan het goed zijn dat het rookkanaal aangelegd is voor de afvoer van rook/gas van een kamer eronder. Ga dus heel goed na of het rookkanaal niet voor iets anders gebruikt wordt. Weet je zeker dat niemand het gebruikt maak dan een gat met een hamer en een steenbeitel op ooghoogte. Je komt vast en zeker een rookkanaal tegen. Check ook hier of het rookkanaal nog wel open is aan de bovenkant (als hierboven beschreven). Steek de kachelpijp niet te diep in het gat en prop de ruimte tussen kachelpijp en gat dicht met cement.

Kachelpijp door een raam

De meest vervelende optie is door het raam. Je hebt een kozijn en daar moet die kachelpijp door. Je kunt het hele glas uit het raam halen en vervangen door een plaat multiplex en daar een gat inmaken en isoleren met een koker zoals hier beneden staat. Maar dan ben je ook de lichtinval kwijt. Velen proberen daarom om een hoekje uit de ruit te halen. Je kan het proberen met een glassnijder, een hamer en heel veel geluk, maar meestal gaat dit fout en breekt het glas zoals jij dat niet wilt. Met een haakse slijper en de juiste slijpschijf haal je er heel netjes een hoekje uit. Maak er daarna een kokertje in zoals hieronder beschreven staat om het (houten-)raamkozijn tegen de hitte te beschermen. Je kan ook isolatie-materiaal (steen- of glaswol) in aluminiumfolie wikkelen en dat dan weer om de kachelpijp wikkelen zodat het tussen kachelpijp en glas komt te zitten.

Kachelpijp door het zeil/canvas van een hut

De kachelpijp mag het zeil niet aanraken (te heet) dus moet het er doorheen geleid worden. Dit kan je doen door een koker van blik (gewoon een groot blik waar je de bodem uit haalt met een blikopener) om de kachelpijp te maken. De ruimte ertussen opvullen met kippegaas en/of brandvast isolatiemateriaal.

Je kan ook 2 ringen aan allebei de zijden van het zeil onderling aan elkaar schroeven (met boutjes en moertjes). De kachelpijp gaat dan door de ringen.

Bij een hut kun je de kachelpijp aan een driepoot vastmaken.

Bij een gebouw kun je de kachelpijp met wat metaaldraad aan een in de muur geschroefd oogje vastdraaien.