home

Rookafvoer klepje

Dit onderdeel is optioneel, maar wel aanbevolen.

Om de afvoer van de rook te regelen kun je in de kachelpijp een klepje maken. Door het klepje dicht te doen kan de rook er moeilijker uit en is de 'trek' van de wind door de kachelpijp minder. Om het vuur aan te maken zet je het klepje helemaal open. Meer hierover bij 'stooktechniek'.


(onderstaande plaatje is enkel om je een idee te geven hoe het klepje in de kachelpijp komt te zitten).

Teken op een stuk blik de diameter van de kachelpijp af. (Hopelijk heb je nog blik over van toen je het stookgat eruit knipte.) Teken er nu een centimeter meer ovaal bij aan de zijkanten. En knip dit uit.

Kijk of de ovaal in de kachelpijp past (met zijn smalste kant). Knip evt. een heel dun randje van de bovenkant af zodat het wel past.

Neem een dik stuk ijzerdraad (bv. tentharing, géén aluminium) en buig die in onderstaande vorm.
(De cirkel is de diameter van de kachelpijp).

Neem het ovale stuk blik en leg dit stuk draad erop. Leg de ovaal met de lengte horizontaal (als hierboven het slechte tekeningetje met de +-jes). Boor op deze 3 plekken 2 gaatjes aan elke kant van het draad. Dus 6 gaatjes. Je kunt ook met een staalspijker er een gaatje in slaan.

Die gaatjes gaat we gebruiken om het blik op de regelaar vast te binden met ijzerdraad. Maar eerst moet het ding in de kachelpijp zitten voordat je het klepje erop vast kunt zetten.

Boor in de kachelpijp, 20-30 cm vanaf waar de kachel komt, 2 gaatjes aan de boven en onderkant van de kachelpijp. Het draad moet er net doorheen kunnen.

Friemel het stuk draad door de kachelpijp. Steek het erdoor van boven naar beneden zodat je het hendeltje boven houdt.

Als je geribbelde kachelpijp hebt:
Doe over het hendeltje, tussen de 2 gaten (dus in de kachelpijp), een ringetje. Als het klepje erin zit dan rust de onderkant van het klepje op dat ringetje en komt het klepje niet vast te zitten in de ribbels van de kachelpijp.

Prepareer het klepje (eerder noemde ik dit 'het ovaal', maar dat vind ik nu opeens niet meer zo'n goede naam). Knip 3 stukjes ijzerdraad af van 5cm. Pruts die door de gaatjes met alle uiteinden naar 1 kant.

("Het wordt een zesling!")

Steek het klepje in de kachelpijp achter het hendeltje. Friemel de ijzerdraadjes om het hendeltje en draai ze op de 3 plaatsen vast met een tangetje.

Om te zorgen dat je klepje niet al te soepel beweegt kan je aan de onderkant van het hendeltje iets maken dat tegen de kachelpijp aan drukt.
Hieronder zie je van boven naar beneden:
- de kachelpijp
- een ringetje (hier toevallig een leuk radertje uit een oude klok)
- een stukje rondgebogen blik, dat als een veer druk uit oefent.
- een metalen pool uit een stekker. Dit dient eigenlijk alleen om het blik aan een kant op de hendel vast te zetten zodat de ander kant (via het ringetje) tegen de kachelpijp aan drukt. Je kan hier ook heel goed het metalen stukje uit een kroonsteentje voor gebruiken.

Klaar!

 

Open...

en dicht!